Prin noi înşine! Nihil sine Deo !

Fragment din interviul acordat de MS Regele Mihai I al Romaniei doamnei Doina Uricariu, Versoix 1990 (Scara Leilor, vol. II, editura Polirom 2011):

„In cazul monarhiei, trebuie explicate foarte multe lucruri pentru ca, inainte sa putem intreba oamenii care e optiunea lor politica, ei trebuie sa stie adevarul despre fiecare forma de guvernamant. Noi vobim azi despre democratie. Or, despre democratie ne vorbesc in Romania si oameni ca rosteau ca un papagal acest cuvant, actionand in sensul totalitarismului si cenzurii. S-a vorbit despre democratie originala. Ce-o mai fi si asta ? Nu i-am auzit pe englezi, pe americani, pe elvetieni sa vorbeasca de democratie originala. E si asta o poveste cu originalitatea. Cum or fi drepturile omului originale ? Adica inexistente ? Sau existand partial ? Sau amanate sine die ? Propaganda antimonarhica facuta de comunisti a tot vorbit de privilegii. Tot se leaga de faptul ca am avea privilegii. Daca oamenilor li s-ar fi oferit posibilitatea de a citi Constitutia din 1923, ar fi putut sa vada bine ca aveam mai mult indatoriri decat privilegii. (…..)

Doina Uricariu: Monarhia este si o garantie de civilizatie ?

MS Regele Mihai: Monarhia este in primul rand o garantie de continuitate in Romania. O continuitate care ar fi pus in paranteza tocmai ultimele decenii de comunism. Cu o multime de instituii impuse de comunism. Ciudat mi se pare faptul ca in Romania, dupa decembrie 1989, este cineva care vrea sa puna in paranteza monarhia, iar nu comunismul. I s-a ascuns poporului si i se ascunde si azi fata monarhiei. Parca ar vrea cineva sa il faca sa uite ca sub monarhie s-au petrecut marile evenimente din ultima suta de ani a istoriei Romaniei. Pentru mine asta e ciudat. Nu s-a facut procesul comunismului, dar e acuzata monarhia. Apoi se tot vorbeste ca monarhia ori prezenta mea ar destabiliza tara si poporul. Cand de fapt comunismul a fost si este marele maestru de destabilizare. Minciuna produca haos, inselarea asteptarilor produce neliniste. In fine, spuneam ca monarhia e o garantie a continuitatii. Partidele isi schimba liderii, guvernele trec, noi ramanem. Un popor are nevoie de constanta, de continuitate. Regele nu are complexul puterii, nu e obsedat de putere ca un om politic.”

Ma indoiesc ca tortionarul Visinescu va fi tras la raspundere pentru faptele odioase pe care le-a savarsit si, cum bine spunea astazi domnul Dinu Zamfirescu mai are si tupeul sa nu le recunoasca. S-ar crea un precedent si de aici incolo condamnarile s-ar tine in lant. Asadar sa nu ne miram ca nu se va facenici  o adevarata condamnare a comunismului. Pentru ca atunci s-ar dovedi implicit ca acest regim a fost abuziv si criminal. Iar asta ar insemna revenirea la Monarhia Constitutionala, forma de guvernamant care a fost abolita totalmente ilegal. Dar asta, desigur, ar fi posibil exclusiv intr-o democratie. Nu originala, ci sanatoasa !

 

 

Comments on: "„Nu s-a facut procesul comunismului, dar e acuzata monarhia!”" (1)

  1. […] Asta spunea Regele Mihai acum 23 de ani… Daca vreti sa vedeti alte cateva constatari lucide si predictii care s-au adeverit intre timp, cititi postarea doamnei Monika Lungu, Nu s-a facut procesul comunismului, dar e acuzata monarhia (aici). […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: